Rajasthan GK Last-Day Revision in English: Repeated Questions and Key Facts of 22 Chapters Skip to content
🪔 शुभ नवरात्रि! Navratri Mega Sale Up to 34% off every pack + extra 15% off on 2 or more Shop the sale
Smart Notes for Every Exam · instant PDF download after payment +91 92520 37565
Home › Rajasthan Exams › Revision (English)
Before the exam · Rajasthan GK · English

Last-Day Revision: Rajasthan GK on One Page

First the questions asked in more than one paper (with answers), then the key facts of all 22 chapters. Read it once the day before the exam. हिंदी में पढ़ें

Questions asked again and again

  1. As per Census — 2011, in which districts the percentage of Scheduled Tribes in total population is found least in Rajasthan?

    Answer: Bikaner and Nagaur ★ asked 4 times

    CET (Graduate) 2022 · 131B · Q 58; RAS Prelims 2016 · Q 31; RAS Prelims 2018 · Q 34; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-D · Q 2 · all questions of Districts, Population, Transport and Tourism →

  2. 'Mewar Ki Pukar' 21 points demand letter was related to -

    Answer: Moti Lal Tejawat ★ asked 3 times

    CET (Graduate) 2022 · 131D · Q 8; College Lecturer 2014 · Q 11; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-A · Q 97 · all questions of 1857 Revolt, Peasant and Tribal Movements, Praja Mandals →

  3. At the time of India's Independence, how many Riyasat were there in present day Rajasthan (Rajputana Region)? (Choose the most appropriate option from below)

    Answer: 19 ★ asked 3 times

    CET (Graduate) 2024 · A11 · Q 147; CET (Senior Secondary) 2024 · P12 · Q 130; CET (Senior Secondary) 2024 · R15 · Q 118 · all questions of Integration of Rajasthan →

  4. In Rajasthan putting a gold nail between the teeth is known as:-

    Answer: Choonp ★ asked 3 times

    CET (Graduate) 2024 · A11 · Q 11; CET (Senior Secondary) 2024 · R15 · Q 95; Patwari 2025 · DQ69 · Q 8 · all questions of Dress, Jewellery, Customs and Practices →

  5. Which of the following district has the lowest female literacy rate in Rajasthan according to 'Census, 2011'?

    Answer: Jalore ★ asked 3 times

    CET (Graduate) 2024 · A17 · Q 38; CET (Senior Secondary) 2024 · P12 · Q 133; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-B · Q 84 · all questions of Districts, Population, Transport and Tourism →

  6. Which of the following is the base year for General Index of wholesale prices in Rajasthan ?

    Answer: 1999-2000 ★ asked 3 times

    Lecturer (Technical Education) 2020 · Q 99; RAS Prelims 2016 · Q 69; RAS Prelims 2018 · Q 70 · all questions of Economy and Government Schemes →

  7. From which of the following archaeological sites, the coins of the Greek ruler Menander have been found?

    Answer: Bairath ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131B · Q 33; RAS Prelims 2018 · Q 2 · all questions of History of Rajasthan: Sources and Ancient Civilisations →

  8. Which of the following region of Rajputana was ruled by the Varik dynasty?

    Answer: Bayana ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131C · Q 29; RAS Prelims 2013 · Q 3 · all questions of Dynasties, Rulers and Major Battles →

  9. Who was the founder of the Chauhan Dynasty of Ranthambhore? Choose the most appropriate option from below

    Answer: Govind Raj ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · R15 · Q 100; CET (Senior Secondary) 2024 · V23 · Q 73 · all questions of Dynasties, Rulers and Major Battles →

  10. Who propounded the theory of the origin of Rajputs from the Nagara Brahmanas ?

    Answer: Dr. D.R. Bhandarkar ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · V23 · Q 79; Patwari 2025 · DQ69 · Q 89 · all questions of Dynasties, Rulers and Major Battles →

  11. Under whose leadership, thousands of women participated in the conference held at Katrathal on 25th April, 1934?

    Answer: Kishori Devi ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131C · Q 4; CET (Graduate) 2022 · 131D · Q 7 · all questions of 1857 Revolt, Peasant and Tribal Movements, Praja Mandals →

  12. In 1920s, with the objective of political awakening who published newspaper 'Rajasthan' from Beawar ?

    Answer: Rishi Dutt Mehta ★ asked 2 times

    RAS Prelims 2013 · Q 149; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-C · Q 11 · all questions of 1857 Revolt, Peasant and Tribal Movements, Praja Mandals →

  13. The life history of the saints which is available in poetry form in Rajasthani language is known as

    Answer: Parchi ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · B23 · Q 8; CET (Senior Secondary) 2024 · Q13 · Q 26 · all questions of Saints and Sects →

  14. At which place in Rajasthan the Chandrabhaga Cattle Fair is organized in the month of Kartik?

    Answer: Jhalrapatan ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131A · Q 14; RAS Prelims 2023 · Q 132 · all questions of Fairs and Festivals →

  15. Allah Jilai Bai, a famous folk artist is well known for:

    Answer: Mand Singing ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · A17 · Q 86; CET (Senior Secondary) 2024 · T19 · Q 84 · all questions of Folk Dance, Folk Music, Instruments and Folk Theatre →

  16. 'Languriya song' is related to which god/goddess?

    Answer: Kaila Devi ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · R15 · Q 111; Patwari 2025 · DQ69 · Q 123 · all questions of Folk Dance, Folk Music, Instruments and Folk Theatre →

  17. In which of the following styles the medieval literary work 'Rasraj' has been used as a subject of depiction ?

    Answer: Marwar ★ asked 2 times

    Assistant Professor (College Education) 2020 · Q 1; College Lecturer 2014 · Q 96 · all questions of Painting Styles and Handicrafts →

  18. 'Pichhwai' Handicraft art is identified with following area :

    Answer: Nathdwara ★ asked 2 times

    Assistant Professor (College Education) 2020 · Q 66; CET (Senior Secondary) 2024 · V23 · Q 91 · all questions of Painting Styles and Handicrafts →

  19. Who was the founder of the Rajasthan School of Arts?

    Answer: Maharaja Sawai Ram Singh II ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131B · Q 35; CET (Graduate) 2022 · 131D · Q 20 · all questions of Painting Styles and Handicrafts →

  20. Shrilal Joshi was associated with -

    Answer: Phad Painting ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131D · Q 35; Lecturer (Technical Education) 2020 · Q 87 · all questions of Painting Styles and Handicrafts →

  21. Which place of Sikar area is famous for gota industry ? (Choose the most appropriate option from below)

    Answer: Khandela ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · B23 · Q 10; CET (Senior Secondary) 2024 · T19 · Q 23 · all questions of Painting Styles and Handicrafts →

  22. What percentage of the total land mass area of India is in Rajasthan? Choose the most appropriate option from below:

    Answer: 10.4% ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · Q13 · Q 54; RAS Prelims 2016 · Q 125 · all questions of Location, Physiography, Climate and Soils →

  23. In which of the following districts of Rajasthan "Red Loam" soil is found ?

    Answer: Banswara — Dungarpur ★ asked 2 times

    College Lecturer 2014 · Q 22; Lecturer (Technical Education) 2020 · Q 22 · all questions of Location, Physiography, Climate and Soils →

  24. Which of the following will get irrigation benefits from the Parvan Mega project?

    Answer: 637 villages of Jhalawar, Baran and Kota districts ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131C · Q 87; RAS Prelims 2021 · Q 90 · all questions of Rivers, Lakes and Irrigation Projects →

  25. Which among the following is the longest river of Rajasthan?

    Answer: Chambal ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · A11 · Q 25; CET (Senior Secondary) 2024 · P12 · Q 16 · all questions of Rivers, Lakes and Irrigation Projects →

  26. "Mahi Bajaj Sagar Project" is a joint Venture of which of the following Indian states?

    Answer: Rajasthan and Gujarat ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · S17 · Q 105; VDO 2025 · K23L · Q 78 · all questions of Rivers, Lakes and Irrigation Projects →

  27. Keoladeo Ghana National Park is located in which place?

    Answer: Bharatpur ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · P12 · Q 129; CET (Senior Secondary) 2024 · R15 · Q 113 · all questions of Forests, Wildlife and Environment →

  28. Which of the following is the state flower of Rajasthan and is also a timber yielding tree?

    Answer: Rohida ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · Q13 · Q 71; RAS Prelims 2021 · Q 92 · all questions of Forests, Wildlife and Environment →

  29. Which one of the following is the State tree of Rajasthan?

    Answer: Khejri ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · T19 · Q 125; Lecturer (Technical Education) 2020 · Q 23 · all questions of Forests, Wildlife and Environment →

  30. Which of the following are cash crops of Rajasthan state? (Choose the most appropriate option from below)

    Answer: Cotton and Tobacco ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · A11 · Q 17; CET (Graduate) 2024 · A15 · Q 56 · all questions of Agriculture and Animal Husbandry →

  31. Where is 'Tungsten' produced in Rajasthan?

    Answer: Degana ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131D · Q 88; College Lecturer 2014 · Q 15 · all questions of Minerals, Energy and Industry →

  32. According to the Census 2011, which district of Rajasthan had the lowest rural sex ratio?

    Answer: Dholpur ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131A · Q 59; CET (Graduate) 2022 · 131C · Q 47 · all questions of Districts, Population, Transport and Tourism →

  33. Which are the highest population districts of Rajasthan, according to Census - 2011 (Descending order)?

    Answer: Jaipur-Jodhpur-Alwar-Nagaur ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131C · Q 59; RAS Prelims 2016 · Q 30 · all questions of Districts, Population, Transport and Tourism →

  34. What was the ancient name of Jaisalmer?

    Answer: Mand ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · P12 · Q 131; CET (Senior Secondary) 2024 · S17 · Q 51 · all questions of Districts, Population, Transport and Tourism →

  35. What is the maximum amount that the Rajasthan State Information Commission can impose fine for not giving information?

    Answer: 25,000 ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131A · Q 64; CET (Graduate) 2022 · 131D · Q 63 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  36. The Governor of Rajasthan is the ex-officio Chancellor of -

    Answer: All the State Universities of Rajasthan. ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131A · Q 69; RAS Prelims 2016 · Q 52 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  37. When was President Rule imposed in Rajasthan due to unclear majority in the Assembly Elections?

    Answer: 1967 ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131C · Q 61; College Lecturer 2014 · Q 46 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  38. When was Rajasthan Information Commission constituted ?

    Answer: April 18, 2006 ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · A11 · Q 40; RAS Prelims 2016 · Q 53 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  39. Who was the State Election Commissioner of Rajasthan during 2023?

    Answer: Madhukar Gupta ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · A15 · Q 124; CET (Senior Secondary) 2024 · P12 · Q 111 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  40. Who has been appointed as the Advocate General of Rajasthan in February 2024?

    Answer: Rajendra Prasad Gupta ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2024 · A17 · Q 39; CET (Senior Secondary) 2024 · T19 · Q 66 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  41. Who among the following was the first Chief Secretary of Rajasthan?

    Answer: Shri K. Radhakrishnan ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · Q13 · Q 47; RAS Prelims 2013 · Q 62 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  42. The Chairperson and member of the Rajasthan Public Service Commission are appointed by the :

    Answer: Governor ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · V23 · Q 12; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-A · Q 12 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  43. Who amongst these was not a Chairperson of Rajasthan State Human Right Commission ?

    Answer: Justice Prem Chand Jain ★ asked 2 times

    RAS Prelims 2013 · Q 53; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-C · Q 36 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  44. For how many times President Rule was promulgated in Rajasthan ?

    Answer: 4 ★ asked 2 times

    RAS Prelims 2013 · Q 61; RAS Prelims 2016 · Q 46 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  45. Which Article of the Constitution prescribes mandatory consultation with RPSC on disciplinary matters affecting a person serving under Government of Rajasthan ?

    Answer: Article 320(3) ★ asked 2 times

    RAS Prelims 2024 · Q 32; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-C · Q 34 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  46. Consider the following statements regarding the removal of any member of the Rajasthan Public Service Commission :
    (i) Any member can only be removed from his office by order of the President on the ground of misbehaviour after the Supreme Court inquires the matter and reports positively.
    (ii) The President may by order remove any member directly, if in the opinion of the President, he is unfit to continue in office by reason of infirmity of mind or body.

    Answer: Both (i) and (ii) are correct. ★ asked 2 times

    Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-B · Q 15; Senior Teacher (Secondary Education) 2024 · GK-D · Q 37 · all questions of Polity: Governor, Assembly, High Court, Commissions and Panchayati Raj →

  47. National Food Security Mission (NFSM) on wheat and pulses was launched in Rajasthan in the year -

    Answer: 2007-08 ★ asked 2 times

    CET (Graduate) 2022 · 131B · Q 81; Lecturer (Technical Education) 2020 · Q 2 · all questions of Economy and Government Schemes →

  48. The Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 is being organised in

    Answer: Jaipur ★ asked 2 times

    CET (Senior Secondary) 2024 · R15 · Q 145; Patwari 2025 · DQ69 · Q 150 · all questions of Economy and Government Schemes →

Cover of Rajasthan GK Solved Previous Year Questions, English edition
Rajasthan GK: Solved Previous Year Questions (English PDF)1189 questions · 30 original papers · 22 chapters · every answer explained · facts at a glance · exam traps
₹99₹14934% off
Free sample
Cover of Rajasthan GK Solved Previous Year Questions, English edition
Rajasthan GK: Solved Previous Year Questions (English PDF)1189 questions · 30 original papers · 22 chapters · every answer explained · facts at a glance · exam traps
₹99₹14934% off
Free sample